Dit verbod houdt in dat handelaren de toegang van klanten tot websites en apps niet mogen blokkeren of beperken op grond van hun nationaliteit, woonplaats of vestigingsplaats.
Het verbod op automatische doorgeleiding
Dit verbod houdt in dat klanten niet mogen worden omgeleid naar een andere website op basis van hun nationaliteit, woonplaats of vestigingsplaats, tenzij de klant hiervoor expliciet toestemming heeft gegeven en eenvoudig kan terugkeren naar de website die hij aanvankelijk bezocht.
Het verbod op het hanteren van verschillende algemene toegangsvoorwaarden
Dit verbod houdt in dat handelaren niet verschillende algemene toegangsvoorwaarden mogen hanteren op basis van nationaliteit, woonplaats of vestigingsplaats van de klant, indien de klant:
* goederen beoogt te kopen die worden geleverd in de lidstaat waar de handelaar volgens zijn algemene voorwaarden levert of worden verzameld op een tussen de handelaar en klant overeengekomen locatie in een lidstaat waar de handelaar volgens zijn algemene voorwaarden een dergelijke optie biedt;
* via elektronische weg diensten wenst af te nemen; en
* diensten wenst af te nemen anders dan via elektronische weg
Het verbod op het hanteren van verschillende betalingsvoorwaarden
Dit verbod houdt in dat handelaren niet langer verschillende betalingsvoorwaarden mogen hanteren op basis nationaliteit of woon-of vestigingsplaats van de klant.Voor welke partijen heeft de Geoblocking Verordening implicaties?
Consumenten en ondernemingen verkeren vaak in een vergelijkbare positie wanneer zij als eindgebruikers goederen of diensten kopen. De Geoblocking Verordening maakt daarom voor de invulling van het begrip ‘klant’ geen onderscheid tussen consumenten (B2C) en ondernemingen (B2B).
Tot slot
Neemt u gerust contact met ons op indien u vragen heeft over de Geoblocking Verordening of indien u andere vragen heeft. Wij zullen u in de komende tijd nader informeren over dit onderwerp via onze website en diverse social media kanalen.