Vakbond CNV is ondertussen twee proefprocedures gestart tegen twee transportbedrijven. Via deze twee proefprocedures wil men duidelijkheid krijgen over de waarde van de vakantiedagen. Het gaat branchebreed om circa 100.000 werknemers die al snel duizenden euro's tegoed zouden hebben van hun (voormalig) werkgever. De claim per werknemer ligt dus hoger dan het bedrag van € 750, juist vanwege het feit dat men met 5 jaar terugwerkende kracht achterstallig salaris kan claimen.
Op 12 oktober jl. is bekend geworden dat de cao partijen TLN, VVT, FNV, CNV en De Unie hebben ingestemd met het bereikte onderhandelingsresultaat over de waarde van een vakantiedag. Er is dan ook sprake van een cao-akkoord. De betrokken cao- partijen zullen het akkoord de komende tijd gaan vertalen naar een cao-tekst die voor algemeen verbindend verklaring zal worden voorgelegd aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit betekent dat de gehele branche daaraan gebonden zal zijn.
Voorwaarde voor de vergoeding van € 750 uit het akkoord is wel dat de werknemer afstand doet van zijn rechten met betrekking tot de vergoeding van de structurele toeslagen over de genoten vakantiedagen van de afgelopen 5 jaar. Een modelovereenkomst waarin dit met de werknemers kan worden afgesproken kunnen wij u op verzoek toezenden. Uiteraard kunnen we u ook adviseren wat te doen, indien een of meerdere werknemers niet akkoord zou(den) gaan.
Uitzendondernemingen zijn op grond van de ABU- of NBBU-cao verplicht om vanaf dag één de inlenersbeloning toe te passen. Uitzendondernemingen in de Transport en Logistiek zijn dus verplicht om de beloning van hun uitzendkrachten te baseren op de cao Beroepsgoederenvervoer over de weg.
Uitzendkrachten in de transportsector hebben dus vanaf de eerste dag recht op de inlenersbeloning. De inlenersbeloning bestaat uit de volgende elementen:
De uitzendcao's (ABU en NBBU) hebben daarnaast specifiek in hun cao's opgenomen dat het feitelijk loon bij vakantie dient te worden aangevuld met die vergoedingen die de uitzendkracht op grond van de inlenersbeloning zou hebben ontvangen wanneer hij gedurende de vakantie zou hebben gewerkt.
Het juist doorbetalen van het loon bij vakantie met die vergoedingen die de uitzendkracht zou hebben ontvangen als hij in diezelfde periode zou hebben gewerkt, is in de praktijk een bewerkelijk proces. Branchepartijen en stakeholders binnen de uitzendbranche zijn in gesprek over een transparante en praktisch uitvoerbare werkwijze. Tot op heden is hier geen eenduidige vuistregel voor. Uitzendbureaus in de transportsector doen er verstandig aan om de bovengenoemde toeslagen over de vakantie-uren uit te betalen, voor zover zij dit niet reeds deden. Een en ander zal uiteraard wel een kostprijsverhogend effect hebben.
Uiteraard houden wij de uitkomst van deze nieuwe cao-bepaling over de waarde vakantiedagen voor u in de gaten. Bent u actief in de transportbranche en heeft u vragen over deze problematiek, neemt u dan contact op met Richard Ouwerling, advocaat arbeidsrecht en gespecialiseerd in de transportsector.